Drage kolege,
Srećan vam 21.februar, Međunarodni dan turističkih dan vodiča! 🥂
Mi smo ovaj datum obilježili malo ranije i iskoristili lijepo vrijeme za još jedno druženje i edukativnu turu na poluostrvu Luštica. Zahvaljući Turističkoj organizaciji Tivat i koleginici Dejana Stjepcević imali smo priliku da se upoznamo sa panoramskim putem “Život na Luštici” osmišljenim u cilju promovisanja turističke ponude mjesta.
Krenuli smo od Solila za koje je Tivat sa pravom dobio nagradu u kategoriji Priroda i ekoturizam na međunarodnom sajmu u Berlinu 2021.godine. Nastavili smo preko autentičnih luštičkih sela Bjelila i Kakrc gdje nijesmo propuštili da ovjekovječimo njihov šarm na slici, da bi zatim uživali u vidikovcu Klinci sa pogledom na toplanski zaliv.
Kolega Pavle Paskovic nam je dočarao  kako su razmišljali Austrougari prikom izgradnje brojnih tvrđava na teritoriji zaliva, pa smo zajedno sa njim istražili na licu mjesta i jednu od njih – Kabalu.
Put nas je vodio ka sjajnoj završnici dana – imanju porodice Moric u selu Tići gdje smo bili toplo dočekani i ugošćeni. Na jednostavan, neposredan, duhovit i domaćinski način upoznali smo se sa starim maslinjakom, tradicijom proizvodnje maslinovog ulja na Luštici, saznali što je to organsko maslinovo ulje i naučili kako da prepoznamo kvalitetno ulje od onog koje to nije. Vidjeli smo i razliku u tome na koji način se ulje proizvodilo nekada, a kako se to radi danas, u savremenom dobu. Na stolu ispred nas našli su se između ostalog lokalni pršut, sir i žućenica uz rakiju od maginja i liker od rogača.
Koleginica Bojana Sekulic nam je, govoreći na temu suvomeđa na Luštici, pokazala kako izgleda interpretacija kulturnog nasleđa po kriterijumima Interpret Europe, te dala primjer kako da svoje vođenje obogatimo interaktivnim i slikovitim pristupom određenoj temi.